Van de medewerkers van de Fontys Scholengemeenschap die bij mij een workshop gevolgd hebben ontving ik een erg aardig verslagje. Hartelijk bedankt. Daar wil ik graag aan toevoegen dat ik het zelf ook erg gezellig heb gevonden!

Afgelopen voorjaar hadden we met ons team ons jaarlijkse uitje. Elk jaar heeft één van de teamleden weer een lumineus idee zoals een bedrijfsbezoek, een stadswandeling of een of andere outdoor-activiteit, maar dit jaar zou het echt iets creatiefs zijn: glasschilderen!
De meeste teamleden spreekt zoiets wel aan, maar er zijn er ook bij die gelijk iets hebben van “moet dat nu want daar ben ik niet handig in”. Ik behoor zelf tot die laatste categorie en ofschoon het maar een team-uitje betrof ging ik toch enigszins met bibberende knieën en geen idee wat mij te wachten stond, naar het afgesproken adres in Venlo. Daar werden we op een geweldige manier onthaald door onze gastvrouw en cursusleidster Irene die ook de onzekere onder ons meteen op hun gemak stelde en het gevoel gaf dat er echt niets verschrikkelijks meer kon gebeuren.

Alvorens aan de slag te gaan werden we zittende op het terras met uitzicht op de beeldentuin door Irene en haar assistente (dochter …) voorzien van een heerlijk stuk vlaai. Die beelden in de tuin benadrukten gelijk de veelzijdigheid van Irene en dat ze van meer markten thuis is dan alleen “iets met glas”. Maar dat je zeker met glas heel veel kunt doen, werd ons al gauw duidelijk door de grote hoeveelheid prachtige kunststukken glas die zij door haar hele huis heen en in haar atelier heeft staan. Prachtig! En ofschoon je meteen weet dat je dit niveau nooit in een middagje kunt bereiken, voel je je direct uitgedaagd om ook eens wat te experimenteren. En dat gaat vervolgens vanzelf want Irene zorgt voor alle spullen en legt je op een heldere en duidelijke manier uit wat wel en niet mogelijk is bij glasschilderen.

Aan de grote tafel in haar ruim opgezette Atelier zijn we aan de slag gegaan. Het gegeven dat alle teamleden voor het eerst als glasschilder optraden, zorgde meteen voor een ontspannen sfeer. Al keuvelend kom je samen tot de ontdekking wat wel en niet te creëren was. Het leuke was dat je ook als “onhandige” aan het einde het gevoel had dat je toch wel erg creatief was geweest. Hoewel je het eindproduct niet meteen na de cursus kunt inpakken, het moet nu eenmaal eerst nog een tijdje staan bakken in de speciale oven die Irene daarvoor heeft, ben je graag bereid om daar een paar dagen op te wachten. En het resultaat mag er in elk geval zijn. Er prijken op ons kantoor nu 5 prachtige glaswerkjes. (Het waren er eigenlijk 6 maar helaas heeft de “echte onhandige” onder ons zijn kunststukje al laten sneuvelen.)

Al met al een geslaagd team-uitje waarbij Irene’s glasschilder-workshop laat zien dat er mooie alternatieve invullingen zijn voor team-uitjes. Irene bedankt voor de heel geslaagde middag, en heel veel succes nog met je glasschilder workshops.

Team uitje